To Iki ως έννοια, αξία και τρόπος ζωής

To Iki ως έννοια, αξία και τρόπος ζωής

To Iki ως έννοια, αξία και τρόπος ζωής

Το Iki είναι μια έννοια που σχετίζεται στενά με την καθημερινή ζωή, είναι σχεδόν μια ζωντανή λέξη, που περιγράφει τον τρόπο που φαίνεσαι ή συμπεριφέρεσαι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον καθένα μας να ακολουθήσει τη δική του εκδοχή Iki, η οποία είναι, σύμφωνα με το λεξικό, συμπεριφορές που είναι κομψές ή/και σέξι, αλλά με απλό, χαμηλών τόνων, ήσυχο και καθαρό τρόπο. Ένας συνδυασμός του ρομαντισμού της γκέισας και της ανδρείας των Σαμουράι.

Όμως, είναι λίγο δύσκολο να το ορίσει κάποιος με απόλυτη ακρίβεια, αλλά αν προσπαθούσαμε να το κάνουμε τότε θα λέγαμε πως είναι η φινέτσα που στον πυρήνα της βρίσκεται η ιδέα της λεπτότητας.

 

Όμως η αισθητική Iki είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα δεν μπορεί να χωρέσει μέσα σε μία γραμμή. θεωρείται ότι είναι μια έκφραση προσεκτικά υπολογισμένης απλότητας, περιλαμβάνει επίσης αυθορμητισμό και πρωτοτυπία και μπορεί να εκφράσει τη φυσική ομορφιά του ανθρώπου. Για να είναι κάτι Iki πρέπει να είναι απλό, καθαρό και κομψό. Iki είναι επίσης οι εκλεπτυσμένοι τρόποι απέναντι στους άλλους, ένα είδος ενσυναίσθησης. Αυτό σημαίνει  να είσαι ανθρώπινος και να ξέρεις πώς να περνάς καλά.

Στο βιβλίο «Η δομή του Iki », ο Ιάπωνας φιλόσοφος Σούζο Κούκι, όρισε πως το πρώτο χαρακτηριστικό του Iki είναι το «φλερτ» για το αντίθετο φύλο. Η σχέση με το αντίθετο φύλο αποτελεί την αρχική ύπαρξη του Iki και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι «Ikigoto» σημαίνει «Irogoto» (ερωτική σχέση). 

Το φλερτ είναι μια στάση στην οποία ένας μονοδιάστατος εαυτός «τοποθετεί» το αντίθετο φύλο απέναντι του και σχηματίζει μια πιθανή σχέση μεταξύ τους. Έτσι, το «φλερτ» και η «σαγήνη», εμπεριέχονται στο Iki και βασίζονται σε αυτό.

Παρατήρησε επίσης ότι οι ρίγες ως μοτίβα (και ιδιαίτερα οι κάθετες), αντιπροσωπεύουν τέλεια αυτό που είναι το Iki. Έτσι λοιπόν οι ρίγες είναι γραμμές που τρέχουν παράλληλες χωρίς ποτέ να συγκλίνουν η μία στην άλλη. Ακόμα κι όταν λαχταράς να γίνεις ένα με κάποιον άλλο, είναι αδύνατο. Είναι αυτό το αξεπέραστο που συνιστά την ουσία του Iki: ανείπωτη αλλά και απελπισμένη επιθυμία για κάποιον και η θαρραλέα αποδοχή ότι η επιθυμία σας δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ πλήρως.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια «φιλαρέσκεια» ή «σαγήνη» προς το αντίθετο φύλο, μια σέξι και κομψή συμπεριφορά. Τείνουμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί όσο περισσότερο δημιουργικοί και απρόβλεπτοι είμαστε.

Αν προσπαθούσαμε να φέρουμε παραδείγματα για να το περιγράψουμε, τότε θα λέγαμε ότι στην φύση το Iki θα ήταν οι ιτιές και η αργή σταθερή βροχή. Στο ανθρώπινο σώμα, θα ήταν μία χαλαρότητα, μία ήρεμη φωνή και ένα ήρεμο βλέμμα. Όσο αφορά την ομορφιά το Iki θα ήταν σίγουρα το ελαφρύ μακιγιάζ και τα βρεγμένα, χτενισμένα μαλλιά. 

Το Iki μπορεί να μας ωφελήσει στον σύγχρονο κόσμο με πολλούς τρόπους. Η έμπνευση έρχεται από τον μινιμαλισμό. Φυσικά, μινιμαλισμός όπως και Iki δεν σημαίνουν στέρηση. Και τα δύο, εστιάζουν στην εκτίμηση και στην κατοχή μόνο όσων έχουν σημασία, όσων εκφράζουν την αισθητική σου. Αυτή την ιδέα καλό είναι να επεκτείνουμε και στην καθημερινότητα μας. Δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα για να νιώθουμε πληρότητα. Αντίθετα, θα έπρεπε να επενδύουμε σε όλα αυτά που πραγματικά έχουν αξία στη ζωή μας.

To Iki αναζητά αυτό το ελάχιστο που απαιτείται για να φανούν οι πολλές διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας σου

Η αίσθηση της δικής σου τελειότητας θα διαφέρει από τη δική μου, αλλά και οι δύο θα έχουν τις ρίζες τους στις βασικές αρχές του Iki. Το Iki για εμάς είναι μια στάση ζωής που πρέπει να υιοθετήσεις για να εξελίξεις τον εαυτό σου και για να βελτιώσεις την συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους. Κάνε μια νέα αρχή από εδώ και ζήσε, νιώσε, γίνε iki. Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.